В Слонимском районе провели реконструкцию старинного белорусского обряда. Его участники прошли дорогой бывших колядовщиков, которые везли к дубу маленького мальчика и праздничную кашу, чтобы почтить великий праздник Крещения и попросить у Бога заступничества и богатый урожай.
Фото: "Культура Слонимщины"
19 студзеня вернікі святкуюць Хрышчэнне Гасподняе, а на Слонімшчыне ў вёсках Бярдовічы і Шышкі ў гэты дзень яшчэ і ладзяць абрад “Падсаджванне Каляды на дуб”, які сімвалізуе заканчэнне ўсіх калядных свят, як у народзе кажуць: “Святое хрышчэнне і Калядам прашчэнне”.
Фото: «Культура Слонимщины»
Фото: «Культура Слонимщины»
Разам з Галінай Уладзіміраўнай Захарчук, галоўным носьбітам і знаўцам мясцовых традыцый, народныя калектывы Слонімскага раённага цэнтра культуры, народнай творчасці і рамёстваў правялі рэканструкцыю гэтага знакамітага абраду.
Фото: «Культура Слонимщины»
Фото: «Культура Слонимщины»
Тут і знаёмая нам з маленства Козачка, і матыў любімай калядкі “Го-го-го, каза”, і сама баба Каляда, і пах святочнай кашы. А па цэнтры — вялікі дуб, як сімвал жыцця, што звязвае нас з небам.
Фото: «Культура Слонимщины»
Фото: «Культура Слонимщины»
Фото: «Культура Слонимщины»
Удзельнікі абрада прайшлі шляхам былых калядоўшчыкаў, што везлі да дуба маленькага хлопчыка і святочную кашу, каб ушанаваць вялікае свята Хрышчэння, папрасіць перад Богам заступніцтва на будучы год і багаты ўраджай, піша «Культура Слонімшчыны».
Читайте: Юные слонимские модели показали представление с ряжеными на шоу Christmas Fashion Show
С 15 апреля начнет курсировать дополнительный регулярный утренний рейс Гродно – Варшава.
Компания А1 продолжает активную работу по расширению своей 4G-сети. Так, в результате последних работ значительное…
В Минске на Комаровке появилась клубника за 12-13 рублей. Люди отмечали, что на вкус она…
Сегодня, 11 апреля, в Москве проходит церемония прощания с рэпером Пашей Техником (Павел Ивлев). С…
В понедельник до +22 градусов. Прогноз погоды на 12-14 апреля по г. Гродно и Гродненской…
Если вы хотите приготовить тесто так же, как это делают пекари, воспользуйтесь несколькими их лучшими…